menu

Murzynek kokosowy

Murzynek to takie proste, szybkie i niesamowicie pyszne ciasto, które pamiętam z dzieciństwa. Moim zdaniem wprost stworzone by umilać jesienno- zimowe wieczory. By trochę urozmaici klasyczne ciasto zamieniłam podstawowe składniki: cukier, masło i mleko na bardziej egzotyczne, kokosowe. Dzięki tej podmianie ciasto ma lekko wyczuwalną nutę kokosową, która dodaje mu interesującego charakteru. Polecam gorąco w towarzystwie kubka gorącego mleka:)

murzynek kokosowy

Składniki:

200g mąki pszennej
200g cukru kokosowego
200g oleju kokosowego
150ml mleka kokosowego
3 duże jajka
3 solidne łyżki kakao
solidna łyżeczka proszku do pieczenia




Sposób przygotowania:


W garnuszku umieszczamy cukier, mleko, olej i kakao- doprowadzamy do wrzenia i rozprowadzamy wszystkie składniki tworząc jednolitą masę. Odlewamy nieco masy kakaowej- do polania ciasta. Pozostałą studzimy. W międzyczasie oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dodajemy do przestudzonej masy kakaowej i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- dokładnie łączymy składniki. Na koniec delikatnie dodajemy białko i mieszamy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut- do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i wykańczamy polewą. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)