menu

Sernik z ricotty z kremem pistacjowym, truskawkami i bezami

Marzył mi się sernik- słodki, kremowy i delikatny. Na początku miał być z dodatkiem kremu z pistacjami i białą czekoladą. Te składniki oczywiście były tylko punktem wyjścia, bo gdy zobaczyłam w kuchennej szafce bezy od razu wiedziałam, że i truskawki muszą tu wylądować:) Tak powstał ten pyszny sernik na bazie ricotty- zróbcie koniecznie!

sernik z kremem pistacjowym


Składniki( na formę o średnicy 20cm):

100g herbatników maślanych
750g serka ricotta
150g kremu z białej czekolady i pistacji
3 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej

do dekoracji:
garść małych bez
5-6 łyżek cukru pudru ( na lukier)
garść truskawek




Sposób przygotowania:


Herbatniki rozgniatamy i umieszczamy na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucieramy jajka z cukrem na puszysty krem. Do masy jajecznej dodajemy ricottę, mąkę kukurydzianą i krem pistacjowy- łączymy składniki. Masę sernikową wykładamy na pokruszone herbatniki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 80minut- aż masa się zetnie. Sernik studzimy. Z cukru pudru i odrobiny wody wyrabiamy lukier- polewamy wierzch. Na koniec dekorujemy truskawkami i bezami. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Jak cudownie wygląda! Koniecznie muszę spróbować. Zapraszam na swój blog kulinarny. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest zachwycający! Aż chce się jeść :)
    Szkoda, że truskawkowy sezon już dawno za nami...

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)