menu

Muffinki z dynią i suszonymi śliwkami

Za oknem jesień, szaro i nieprzyjemnie. Szczerze powiedziawszy nie jestem wielką fanką takiej pogody i staram się poprawiać swoje samopoczucie na różne sposoby:) Niezawodnym sposobem są oczywiście domowe słodkości. Świetną bazą do wypieków jest dynia. Dzięki temu muffinki są wyjątkowo wilgotne i bardzo smaczne.

muffinki dyniowe z suszona sliwką


Składniki:

100g startej na drobnych oczkach dyni
100ml kefiru
100ml oleju winogronowego
1 duże jajko
3 łyżki ekstraktu waniliowego
200g mąki pszennej
120g cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki posiekanych suszonych śliwek
cukier puder do dekoracji




Sposób przygotowania:


Mieszamy dokładnie wszystkie mokre składniki do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy całość. Umieszczamy masę w formie do muffinek lub w papilotkach i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu babeczki studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)