menu

Rozgrzewająca, kremowa zupa dyniowa

Czas na rozgrzewające, aromatyczne zupy nastał. Choć ciężko mi się z tym pogodzić i znacznie bardziej wolałabym słoneczne lato niestety nie ma odwrotu. Pozostaje więc umilać sobie czas pysznymi, kremowymi zupami, rozgrzewającymi kubkami kakao i innymi cudami, które pozwolą przetrwać do wiosny:) Ta zupa jest idealnie aksamitna, pełna rozgrzewających i pomagających walczyć z infekcjami przypraw- doskonała do picia z ulubionego kubka.

kremowa zupa z dyni


Składniki (na 4 porcje):

500g dyni hokkaido ( miąższ oddzielony od pestek i obrany)
100ml mleka kokosowego
1 spora cebula
1 spora marchewka
2-3 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
1 papryczka chili
sok z 1 limonki
4 - suszonych śliwek
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
łyżka oleju kokosowego
sos sojowy
sól
świeża kolendra




Sposób przygotowania:


Na oleju kokosowym podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek, imbir, chili, pokrojoną w nieduże kawałki dynię i marchewkę. Następnie dodajemy około litra wody i gotujemy na małym ogniu aż całość zmięknie. W międzyczasie dodajemy kurkumę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem, a następnie przecieramy przez sitko. Dodajemy mleko kokosowe, sos sojowy, sok z limonki oraz sól do smaku- podgrzewamy jeszcze chwilę. Gorącą zupę podajemy ze świeżą kolendrą. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Wygląda pysznie ! Przepadam za zupami z orientalną nutą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)