menu

Fudge z ciemnej czekolady z pistacjami i herbatnikami

Genialna, idealna słodka przekąska! Czekolada i lekko słone prażone pistacje to niebywałe zestawienie. Uwielbiam ciemną czekoladę z wysoką zawartością kakao- idealnie sprawdza się w wielu zestawieniach i jest świetna do słodkich eksperymentów. Przygotowanie tej słodkiej przekąski trwa tak naprawdę niewiele czasu- sporo zajmuje samo chłodzenie, ale wierzcie mi: warto!

Fudge z pistacjami


Składniki( na formę ok 15x17cm):

200g czekolady o zawartości kakao 85%
250ml mleka skondensowanego słodzonego
100g prażonych, solonych pistacji
203 herbatniki
łyżeczka masła
łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli




Sposób przygotowania:


W niedużym garnku umieszczamy pokruszoną czekoladę, mleko skondensowane, ekstrakt waniliowy oraz masło- podgrzewamy na małym ogniu, mieszając często aż składniki się roztopią i połączą. W międzyczasie pistacje obieramy z łupinek, a herbatniki kruszymy na średniej wielkości kawałki. Gdy masa jest gotowa zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy pistacje i herbatniki- mieszamy delikatnie. Wykładamy całość do formy wyłożonej papierem do pieczenia, studzimy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po schłodzeniu kroimy na kawałki. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)