menu

Jak gotować ciecierzycę?

Gdy nie mam czasu posiłkuję się ciecierzycą z puszki. Jednak znacznie bardziej lubięciecierzycę którą gotuję sama- według mnie jest znacznie smaczniejsza. Ciecierzycę wykorzystuję głównie do przygotowania różnego rodzaju hummusów, które wprost uwielbiam! Na blogu znajdziecie też inne inspiracje na dania z ciecierzycą. Ale zanim stworzymy pyszne danie na bazie tego warzywa trzeba zamienić jego suchą postać na pyszną, miękką i ugotowaną:)

ciecierzyca

Składniki:

szklanka suchej ciecierzycy
2 łyżeczki sody oczyszczonej
woda




Sposób przygotowania:


Suchą ciecierzycę umieszczamy w sporej misce i zalewamy około 3cm powyżej powierzchni. Dodajemy 1 łyżeczkę sody i odstawiamy na noc. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i płuczemy ją na sitku. Umieszczamy w garnku, zalewamy świeżą wodą i dodajemy pozostałą sodę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i wykorzystujemy do dań. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Przydatny post. Dziękuję! Zapraszam na swój blog kulinarny! https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)