menu

Pszenno-żytni chleb na zakwasie w żeliwnym garnku

Muszę powiedzieć, że chleby na zakwasie bardzo lubię. Kilkakrotnie próbowałam wyhodować samodzielnie zakwas- niestety z różnych powodów się nie powiodło. Nie należę jednak do osób które łatwo dają za wygraną:) Dlatego w końcu udało się i wyhodowałam cudny, domowy zakwas- od tej pory eksperymentuję, wypiekam, mieszam i zajadam domowy chleb na zakwasie:)


pszenno-żytni chleb na zakwasie


Składniki:

350g aktywnego zakwasu żytniego
600g mąki pszennej pełnoziarnistej
200g mąki żytniej pełnoziarnistej
650ml wody
2 łyżeczki soli




Sposób przygotowania:

W sporej misce mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Najlepiej zrobić to rano i odstawić ciasto pod przykryciem na około 10-12 godzin.  Wyrośnięte ciasto mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na noc.Rano rozgrzewamy piekarnik do 220stopni i przez około 30 minut podgrzewamy w nim garnek z pokrywką. Następnie ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i umieszczamy w nim ciasto. Pieczemy chleb około 50 minut ( na początku 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę ). Upieczony chleb wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce. Gotowe!

Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. Domowe pieczywo jest najlepsze! Muszę wypróbować ten paten na pieczenie w garnku ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)