menu

Pizza z cukinią, pieczarkami i beszamelem

Nie znam chyba osoby, która nie lubi pizzy! Sama wprost za nią przepadam- ale jest jeden warunek- koniecznie musi być na cienkim cieście. A jeśli chodzi o dodatki to lubię zarówno klasyczne warianty jak również eksperymentalne zestawienia składników. Tym razem postawiłam na pyszną cukinię i pieczarki, które zamarynowałam w oliwie z czosnkiem. A jako bazę posłużył sos beszamelowy, który świetnie zgrał się z całością. Jeśli macie ochotę na wiosenną wariację na temat pizzy koniecznie sprawdźcie też mój przepis na pizzę ze szparagami i rzodkiewką- jest pyszna:)


pizza z cukinią i pieczarkami na beszamelu


Składniki:

ciasto:
szklanka mąki pszennej plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy

beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
200ml mleka
gałka muszkatołowa
sól
pieprz

dodatki:
1/2 cukinii
kilka pieczarek
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól
pieprz
mozzarella




Sposób przygotowania:

W misce rozrabiamy drożdże z cukrem i wodą- odstawiamy by rozczyn zaczął pracować. Po około 15 minutach dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie wyrabiamy- albo ręcznie albo robotem kuchennym. Ciasto odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. W międzyczasie pieczarki i cukinię kroimy w cienkie plasterki i umieszczamy w mieszance oliwy i czosnku ( przeciśniętego przez praskę) oraz soli i pieprzu. Następnie przygotowujemy beszamel: w rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przesmażamy. Wolnym strumieniem wlewamy mleko i intensywnie mieszamy rózgą. gotujemy na średnim ogniu do zagotowania- na koniec doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pierzem. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, formujemy cienki spód, smarujemy beszamelem, układamy cukinię i pieczarki i na koniec ser. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220stopni przez około 20 minut. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)