menu

Tosty francuskie na bazie pieczonych donutów z syropem klonowym i pekanami

Tym razem przepis na kulinarny recykling:) Pokazywałam ostatnio przepis na pieczone donuty, które niestety jak to wszelkie tego typu wypieki następnego dnia stają się albo lekko czerstwe albo lekko gumowe. Jeśli jednak przygotowaliście ich nadmiar i nie są polukrowane ( ja zwykle dekoruję/lukruję przed podaniem więc nadmiar jest bez dodatków) można przerobić je na pyszne słodkie śniadanie albo deser.




Składniki:

3 pieczone pączki
1 małe jajko
50ml mleka
cynamon do smaku
10-15 orzechów pekan
syrop klonowy
masło




Sposób przygotowania:

W płaskiej miseczce mieszamy mleko, jajko i cynamon. Pączki przekrawamy na połówki i obtaczamy w przygotowanym jajku. Na patelni podgrzewamy masło i  smażymy przygotowane grzanki aż się zarumienią z każdej strony. W rondelku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy orzechy i kilka łyżek syropu klonowego- podgrzewamy. Gotowe tosty podajemy z przygotowanym sosem. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Tosty francuskie najlepiej smakują w sobotę, kiedy nic nie ponagla do wstawania z łóżka :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)