menu

Grillowane podpłomyki i słodko-pikantna sałatka z mango

Być może jestem strasznie leniwa, ale jeśli mam do wyboru wybrać się wieczorem do sklepu po pieczywo ( wystarczy, że zjadę windą i przejdę jakieś 50 metrów) albo zrobić jakąś jego wariację w domu to zawsze wybiorę drugą opcję;) Mieliśmy ochotę na jakąś wieczorną przekąskę i tym sposobem powstała sałatka a do niej szybkie grillowane podpłomyki. Sałatka jest chrupiąca, słodka, pikantna i aromatyczna-idealnie je się ją zawiniętą w taki podpłomyk. Na blogu znajdziecie też przepis na pełnoziarniste podpłomyki- również warto zrobić:)


podpłomyki i sałatka mango


Składniki:

250g mąki pszennej
1/3 szklanki ciepłej wody
1 sałata rzymska-mini
1/2 mango
1 mała cebula
świeża kolendra
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka syropu z granatu
 kilka kropli tabasco
olej roślinny
sól




Sposób przygotowania:

Z mąki, wody, łyżeczki oleju i szczypty soli wyrabiamy ( ręcznie lub robotem) gładkie, elastyczne ciasto- zawijamy w folię i podkładamy na chwilę. W międzyczasie przygotowujemy sałatkę: dzielimy sałatę na cząstki, mango kroimy na cienkie plasterki, cebulę na półplasterki i mieszamy. Doprawiamy dressingiem przygotowanym z soku z cytryny, syropu z granatu, oleju, tabasco i soli oraz posiekaną kolendrą. Ciasto na podpłomyki formujemy w 6 równych porcji. Każdą wałkujemy na cienki placek. Patelnię grillową lekko smarujemy olejem i opiekamy podpłomyki. Podajemy sałatkę z podpłomykami. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. Ostatnio uwielbiam sałatki z owocami, chociaż w pikantnej wersji jeszcze nie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, aż się głodna zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)