menu

Kasza jaglana z karmelizowanymi jeżynami, miodem i pistacjami

Ciepłe i pożywne śniadanie to najlepsze co może nas spotkać w chłodny dzień. Warto poświęcić kilka chwil by rozgrzać się od rana i mieć zapas energii. Jako dodatku użyłam karmelizowanych jeżyn, ale sprawdzą się też inne owoce- maliny, borówki czy gruszki. Posiekane pistacje dodają chrupkości, a miód słodyczy-brzmi pysznie, prawda?


kasza jaglana



Składniki (na 1 porcję):

filiżanka kaszy jaglanej ( suchej)
2 filiżanki mleka
garść jeżyn ( świeżych lub mrożonych)
łyżeczka masła
łyżka cukru
łyżka miodu plus do polania
łyżka posiekanych pistacji




Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy i umieszczamy w suchym garnku- lekko prażymy, a następnie dodajemy mleko i gotujemy na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie na maśle z dodatkiem cukru karmelizujemy owoce.  Kaszę przed podaniem mieszamy z miodem. Umieszczamy w miseczce, dodajemy ciepłe owoce, pistacje oraz polewamy miodem. Gotowe!

Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)