menu

Muffinki pełnoziarniste z migdałami i solonym karmelem

Muffiny wszelkie uwielbiam za prostotę przygotowania i morze możliwości jakie dają. Wystarczy kilka podstawowych składników plus jakieś dodatkowe, zwykle u mnie po prostu takie które akurat mam w domu i pyszna przekąska gotowa. Tym razem same muffinki są bardzo proste a cała magia zawarta jest w pysznym solonym karmelu- genialnie podkreśla strukturę ciasta. Tak przygotowany karmel sprawdzi się też jako baza do lodów, polewa do kaw i deserów oraz dodatek do wszelkich słodkości. Można go przechować w lodówce przez 2-3 dni, ale wierzcie mi tak długo nie przetrwa;)


muffiny pełnoziarniste z solonym karmelem.



Składniki:

150ml jogurtu naturalnego
100ml oleju winogronowego
1 duże jajko
3 łyżki ekstraktu waniliowego
200g mąki pełnoziarnistej
50g mielonych migdałów
120g cukru trzcinowego
łyżeczka proszku do pieczenia

solony karmel:
150g cukru
4 łyżki wody
100ml śmietanki 30%
50ml syropu z agawy
2 łyżki ekstraktu z wanilii
ok 1/3 łyżeczki soli morskiej




Sposób przygotowania:

Muffinki: łączymy w misce wszystkie mokre składniki. Dodajemy składniki suche i niezbyt dokładnie łączymy masę. Umieszczamy masę w papilotkach do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 30 minut- aż się zarumienią. Upieczone muffiny odstawiamy do ostudzenia.
karmel: w rondelku umieszczamy cukier i wodę- pozostawiamy na średnim ogniu aż uzyska złoty kolor-nie mieszamy! Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy pozostałe składniki ciągle mieszając aż uzyskamy gładką konsystencję. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę aż odparuje alkohol z ekstraktu i przelewamy do dzbanuszka.
Mugginki przed podaniem polewamy dość solidnie karmelem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)