menu

Smażone kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Na kwiaty cukinii miałam chrapkę chyba z dwa lata. Próbowałam samodzielnie wyhodować je na balkonie, jednak bez skutku. Próbowałam w terenie- też nic z tego nie wyszło. W końcu jednak udało mi się je kupić i przygotować. Smakowały w zasadzie tak jak sobie je wyobrażałam- jak bardzo delikatne placuszki z cukinii. Jedliśmy je z sosem czosnkowym i smakowały bardzo dobrze.



kwiaty cukinii



Składniki:

10 kwiatów cukinii
1 żółtko
50ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
olej do smażenia




Sposób przygotowania:

Kwiaty delikatnie otwieramy i usuwamy pręciki. Z mleka, jajka, mąki i przypraw przygotowujemy ciasto- powinno mieć półpłynną konsystencję. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej ( około 2-3 cm głębokości). Kwiaty maczamy w cieście i smażymy aż się zarumienią. Gotowe!


Smacznego:)


kwiaty cukinii

comercialTest

1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wyglądają:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)