menu

Sałatka ze szpinakiem, łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

Prosta, sycąca i kolorowa sałatka- to dokładnie to czego mi trzeba gdy wiosna powoli zbliża się do drzwi:). Przepiórcze jajka wyglądają świetne- nie tylko na talerzu ale również przed ugotowaniem i obraniem ich ze skorupek. Myślę, że ta sałatka może z powodzeniem wystąpić też na Wielkanocnym stole jako lekka przystawka.





Składniki(na 1 porcję):

garść liści szpinaku baby
kilka pomidorków koktajlowych
ok. 50g wędzonego na zimno łososia
4-5 jajek przepiórczych
łyżeczka oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki listków świeżego oregano
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Szpinak myjemy i osuszamy, a następnie układamy na talerzu. Ugotowane na twardo jajka przepiórcze(umieszczamy jajka w gotującej wodzie i pozostawiamy na 4 minuty) obieramy ze skorupek i dzielimy na połówki- układamy na szpinaku. Następnie na talerzu układamy kawałki łososia. Posypujemy listkami oregano i doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy oliwą i octem. Gotowe!


Smacznego:)





comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)