menu

Ajerkoniak- likier jajeczny

Domowy ajerkoniak jest rewelacyjny! Ma idealną, kremową konsystencję i piękny kolor. Przygotowanie ajerkoniaku to świetny pomysł gdy np. wykorzystamy białka na bezę i nie mamy pomysłu na żółtka. Domowy ajerkoniak zapakowany ozdobnie sprawdzi się również jako prezent dla konesera domowej produkcji trunków.


ajerkoniak


Składniki:

6 żółtek dużych jaj
300g cukru
3 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
450ml wódki dobrej jakości
120ml śmietanki 30%




Sposób przygotowania:

Ucieramy żółtka z cukrem na puszysty krem. Po chwili ucierania dodajemy ekstrakt waniliowy i śmietankę i dalej ucieramy- do momentu aż cukier się rozpuści. Następnie powoli dodajemy alkohol i łączymy by płyn stał się jednolity. Ajerkoniak wlewamy do wyparzonych i suchych butelek. Jest gotowy po upływie 3 dni. Przechowujemy w lodówce. Gotowe!

ajerkoniak


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

  1. ooo a ja właśnie robiłam babkę z ajerkoniakiem, szkoda,że nie ze swoim:) muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)