menu

Galaretka z czerwonych pomarańczy ( bez żelatyny!)

Domowe zawsze najlepsze- wiadomo! Ale z galaretką miałam zawsze jeden problem- żelatyna, a dokładnie jej zapach, którego bardzo nie lubię. Od jakiegoś czasu eksperymentuję z agarem i jestem zachwycona- dość szybko zastyga, fajnie żeluje i utrwala. Już wprost nie mogę się doczekać tych wszystkich smakowitych, owocowych deserów, które z jego pomocą wyczaruję:) A Wam gwarantuję, że jeśli zrobicie tą pomarańczową galaretkę będziecie zachwyceni:)


domowa galaretka



Składniki:

0,5l soku świeżo wyciśniętego z czerwonych pomarańczy
łyżeczka agaru
75g cuktu

do podania:
bita śmietana




Sposób przygotowania:

Sok wraz z cukrem umieszczamy w rondelku i mieszając delikatnie gotujemy na średnim ogniu doprowadzając do wrzenia. Cały czas mieszając delikatnie dodajemy agar. Gdy zawartość rondelka ponownie się zagotuje zdejmujemy z ognia. Galaretkę przelewamy do kokilek i pozostawiamy do przestudzenia. Ściętą galaretkę przekładamy na talerze i podajemy z bitą śmietaną. Gotowe!



domowa galaretka

Smacznego:)
comercialTest

9 komentarzy:

  1. Śliczne! Zapamiętane do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. agar wdzięcznym jest wynalazkiem :) piękne galaretki

    OdpowiedzUsuń
  3. Boska! Ten kolor - fantastyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne galaretki!
    Faktycznie zapach żelatyny nie jest zbyt przyjemny :) Muszę wypróbować z dodatkiem agaru :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, przecudnie podany deser. Idealny na Walentynki... i nie tylko. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wikipedia: " Agar (E406) – substancja żelująca, której głównym składnikiem jest trudno przyswajalny przez człowieka cukier galaktoza. Wytwarzany jest z krasnorostów (Rhodophyta), wydobywanych głównie u wybrzeży JAPONII .(...) " Moim zdaniem agar może być napromieniowany, więc pozostanę wierny żelatynie.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)