menu

Pikantna zupa z soczewicy z kurczakiem, na pieczonych kościach

Do przygotowania zupy na bazie kości z pieczonego kurczaka zainspirował mnie Jamie Oliver i jego ostatnia książka. Zwykle kości pieczonego kurczaka po prostu lądowały u mnie w koszu na śmieci. Okazuje się jednak, że można wykorzystać je jako świetną bazę do zupy. A zupa z soczewicą zawsze spoko! Zwłaszcza taka pikantna i aromatyczna- idealna na zimową rozgrzewkę:) To co? Recyklingujecie ze mną kurczaka?:)


zupa z soczewicy



Składniki:

kości z 1 pieczonego kurczaka
ok. 200g pieczonego mięsa kurczaka
150g czerwonej soczewicy
3 ząbki czosnku
2 marchewki
por- jasna część
kawałek selera
1-2 korzenie pietruszki
1 cebula
łyżeczka kuminu
1 papryka chili
oliwa
garść świeżej kolendry
łyżeczka słodkiej papryki
jogurt naturalny
sól morska
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego




Sposób przygotowania:

Kości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim umieszczamy w garnku, zalewamy ok. 1,5l wody i gotujemy przez około godzinę wywar na średnim ogniu( od czasu do czasu zdejmujemy szumowiny). W drugim garnku rozgrzewamy nieco oliwy i szklimy na niej posiekaną cebulę, por, chili oraz czosnek z dodatkiem kuminu. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę i kawałki selera- razem przesmażamy. Soczewicę przepłukujemy wodą i odsączamy. Gdy wywar jest gotowy przelewamy go przez sitko do garnka z warzywami i gotujemy na średnim ogniu aż warzywa zmiękną. Wtedy dodajemy soczewicę i gotujemy całość do miękkości. Na koniec doprawiamy zupę solą do smaku. Podajemy posypaną słodką papryką, kolendrą i z odrobiną jogurtu. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)