menu

Lebkuchen

Dla mnie te pierniczki są wprost idealne- mięciutkie, aromatyczne i do tego błyskawicznie się je przygotowuje. Ta ostatnia cecha cieszy mnie bardzo gdyż w przeciągu kilku ostatnich dni powstały już 3 partie tych pyszności:) Idealnie pasują do mojego scenariusza doskonałego, zimowego wieczoru: koc, książka, kubek kakao i.. pierniki:)


lebkuchen




Składniki:

250g mąki pszennej
50g mielonych orzechów włoskich
3 łyżeczki przyprawy piernikowej
łyżeczka cynamonu mielonego
łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka suszonej, mielonej skórki cytrynowej
120g miodu gryczanego ( może też być inny)
4 łyżki cukru muscovado
90g masła
łyżka skórki startej z pomarańczy

lukier:
10łyżek cukru pudru
4-5 łyżek wody


Sposób przygotowania:

W rondelku rozpuszczamy miód, masło i cukier. W misie robota kuchennego umieszczamy pozostałe składniki i dodajemy rozpuszczoną zawartość rondelka. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie gładkie i jednolite. Z Powstałego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczając każdą formujemy kształt pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w lekkich odstępach. Pieczemy 12-15 minut w 180stopniach. Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy lukrem ( cukier puder mieszamy z wodą). Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Są idealne. Jestem zwolenniczką kruchych pierniczków, ale te uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba też je w końcu zrobię :) Cudne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrób koniecznie, bo nie dość że pyszne są to ich przygotowanie jest mega proste:)

      Usuń
  3. Przepyszne, przecudowne pierniczki :) Pomimo wielu obaw - bo piekarnik gazowy, bo brak skórki cytrynowej... Wyszły genialne :) Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) Ja jestem w nich zakochana po uszy i zastanawiam się ile jeszcze porcji muszę upiec przed świętami:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)