menu

Zupa cebulowana białym winie z grzanką




To jedna z tych potraw, które genialnie smakują, ale średnio wyglądają. Zupa cebulowa z białym winem to pełna smaku, aromatyczna i bogata propozycja na rozgrzewkę. Pamiętam gdy byłam w Paryżu i jadłam tak podaną zupę cebulową- z grzanką właśnie- smakowała mi bardzo i idealnie rozgrzewała po długim  spacerze. Myślę, że warto przygotować ją i zaserwować w jesienny dzień- sprawdzi się na pewno!:)


zupa cebulowa





Składniki:

litr bulionu drobiowego
800g cebuli
2 łyżeczki kminku
2 łyżki cukru
150ml białego wytrawnego wina
kilka kromek pieczywa(np. bagietki)
garść startego żółtego sera
oliwa
sól
pieprz



 

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w pióra i szklimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy cukier i utarty w moździerzu kminek i karmelizujemy lekko. Do zawartości patelni dodajemy wino i umieszczamy bazę zupy w garnku. Dodajemy bulion i gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie opiekamy w piekarniku grzanki z serem (można również wlać zupę do kokilek przykryć kromką bagietki, posypać serem i zapiec). Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z grzanką. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)