menu

Panna cotta kokosowa z marakują

Zamiana klasycznie dodawanej do tego deseru śmietanki na mleko kokosowe oraz dodanie marakui sprawia, że mamy bardzo egzotyczny deser!Sama panna cotta na bazie mleka kokosowego ma też lżejszą konsystencję i jest mniej zwarta niż taka na śmietance. Dla mnie to idealna, lekka wersja deseru. Do co? Namówiłam Was?:)



Składniki ( na 4 nieduże porcje):

400ml mleka kokosowego
1,5łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru
łyżka ekstraktu z wanilii
2 marakuje
listki melisy do dekoracji



Sposób przygotowania:

W rondelku mieszamy mleko kokosowe z cukrem i ekstraktem waniliowym i zagotowujemy. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody. Dodajemy żelatynę do rondelka i mieszamy dokładnie. Przelewamy masę do pucharków i odstawiamy do przestudzenia a następnie umieszczamy w lodówce do całkowitego związania. Przed podaniem wierzch każdego deseru dekorujemy miąższem z 1/2 marakui oraz listkami melisy. Gotowe!

panna cotta


Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. z chęcią skusiłabym się na taki deser :) wygląda przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo jest przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)