menu

Muffiny pełnoziarniste, kakaowo-cynamonowe z żurawiną

Gdy pogoda nie rozpieszcza, a jesień zadomawia się na dobre mam wielką ochotę na kojące słodkości. Czasami wystarcza mi kosteczka czekolady, a czasami mam ochotę na kubek kakao i wielkiego muffina. Taki muffin pełen różnych dodatków jest wprost idealny na poprawę nastroju- koniecznie wypróbujcie;)


Składniki( na 4 duże sztuki, 8 małych):

szklanka mąki pełnoziarnistej
1 duże jajko
1/2 szklanki mleka 2%
2 łyżki cukru muscovado 
100g żurawiny suszonej
łyżeczka cynamonu
łyżka ciemnego kakao
łyżka płatków migdałowych
łyżeczka proszku do pieczenia




Sposób przygotowania:

W misce mieszamy wszystkie suche składniki ( oprócz płatków migdałowych). Następnie wbijamy jajko, dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Uzupełniamy papilotki do 1/2 wysokości ciastem, posypujemy wierzch każdej odrobiną płatków migdałowych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 25-30 minut. Studzimy na kratce. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

5 komentarzy:

  1. jesienią również mam ochotę osłodzić nieco pogodę:) Piękne te muffiny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja mogłabym osładzać codziennie:) Piękne i pyszne:)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcie! Aż je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po zjedzeniu takiego cudeńka świat zdecydowanie wydaje się lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)