menu

Jajecznica z grzybami leśnymi (podgrzybkami) i tymiankiem cytrynowym

Lato właściwie za nami czas najwyższy zaszaleć w kuchni z jesiennymi skarbami:) Na liście moich sezonowych ulubieńców są między innymi śliwki, dynia, gruszki ale przede wszystkim grzyby. Uwielbiam właściwie wszystkie i pod każdą postacią- duszone, smażone, w postaci sosu czy zupy. Dziś szybki spacer po lesie zaowocował małym koszyczkiem podgrzybków więc by szybko móc cieszyć się ich smakiem zrobiłam jajecznicę.


jajecznica z podgrzybkami



Składniki:

5-6 dużych jajek
200g podgrzybków
2 cebule dymki
kilka sporych gtałązek tymianku cytrynowego
łyżka masła
sól
pieprz



Sposób przygotowania:

Na maśle szklimy posiekaną dymkę (bez szczypiorku). Dodajemy oczyszczone i pokrojone na plasterki podgrzybki oraz listki tymianku i przesmażamy przez około 10 minut na średnim ogniu. Gdy grzyby zmiękną doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy jajka. Smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)