menu

Kluski śląskie z pesto bazyliowym

Uwielbiam kluski śląskie w klasycznej odsłonie. Jednak lubię też eksperymenty i tak tym razem kluski śląskie wylądowały na wspólnym talerzu z bazyliowym pesto. Muszę powiedzieć, że to pyszne połączenie i pewnie w takiej wersji kluski śląskie zjem jeszcze nie raz:)


kluski śląskie



Składniki:

1kg ziemniaków
250g mąki ziemniaczanej

garść listków bazylii
łyżka uprażonych orzeszków piniowych
łyżka parmezanu
1 ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
pieprz




Sposób przygotowania:

Ziemniaki gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę. 3/4 porcji ziemniaków łączymy na jednolitą masę z mąką, następnie dodajemy pozostałe ziemniaki i ponownie wyrabiamy masę. ?Z gotowej masy formujemy równej wielkości kluski: robimy kulkę, spłaszczamy ją i na środku robimy mały dołeczek. Kluski gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Pesto: wszystkie składniki umieszczamy w kubku blendera i miksujemy. Kluski podajemy polane pesto. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

3 komentarze:

  1. Te maleństwa prezentują się mega apetycznie! :) Z pesto nie jadłam, a zapewne smakują wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusi mnie to pesto, smakowicie wyglądają!:)
    Piękne zdjęcia!

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)