menu

Panzanella

Ta sałatka jest idealna na upały- syci , orzeźwia i wymaga minimum pracy. A dodatkowo jest świetnym sposobem na zagospodarowanie czerstwego pieczywa. Dla mnie miska takiej sałatki to świetna alternatywa dla klasycznego obiadu, ale myślę też że świetnie sprawdzi się np. jako dodatek do dań z grilla.


panzanella


Składaniki:

6 sporych dojrzałych pomidorów
3 ogórki gruntowe
2 czerwone cebule
5 czerstwych kromek chleba ( dodatkowo zarumienionych w piekarniku lub opiekaczu)
oliwa z oliwek
ocet jabłkowy
sól
pieprz
spora garść świeżej bazylii




Sposób przygotowania:

Kromki chleba namaczamy w wodzie i kruszymy na mniejsze kawałki. Do pokruszonego pieczywa
dodajemy pokrojone w kawałki pomidory, pokrojone w plasterki i obrane ogórki, krążki z cebuli. Zawartość naczynia polewamy obficie oliwą, dodajemy 2-3 łyżki octu i doprawiamy solą i pieprzem- dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i ponownie łączymy wszystkie składniki. Sałatka najlepiej smakuje gdy jest schłodzona. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

2 komentarze:

  1. Bez sensu.. najpierw zrumienionych kromek a pozniej namaczane w wodzie. Wyjdzie ciapa.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlasnie dlatego sie je przypieka, zeby nie wyszla "ciapa".

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)