menu

Domowe lody czekoladowe z orzeszkami piniowymi

Lato w pełni! A jak lato to koniecznie lody- pod każdą postacią i we wszystkich możliwych wariantach! Tym razem zrobiłam lody mocno czekoladowe, które urozmaiciłam prażonymi piniolami- pycha!


domowe lody czekoladowe




Składniki:

100ml śmietanki 18%
300ml mleka 3,2%
4 żółtka dużych jaj
130g groszków czekoladowych o zawartości kakao min. 60%
3 łyżki cukru
1 laska wanilii
3 łyżki orzeszków piniowych




Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy mleko, śmietankę, miąższ z 1 laski wanilii oraz groszki czekoladowe.
Zawartość rondelka podgrzewamy na małym ogniu mieszając od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia czekolady- wtedy odstawiamy do przestudzenia. Żółtka z cukrem i odrobiną wody ucieramy na kogel- mogel. Do masy z żółtek dodajemy ciągle mieszając masę czekoladową. Połączone składniki podgrzewamy w kąpieli wodnej do momentu aż  masa lekko zgęstnieje. Zestawiamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie przez godzinę studzimy w lodówce. W międzyczasie na suchej patelni prażymy piniole i gdy przestygną siekamy je lekko. Ochłodzoną masę kręcimy w maszynce do lodów do uzyskania kremowej konsystencji, pod koniec dodajemy piniole. Lody możemy umieścić w foremkach do lodów. Gotowe!


Smacznego:)



comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)