menu

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

To ciasto jest wprost stworzone na piknik! Szybkie i łatwe w przygotowaniu i łatwe w transporcie. A do tego możemy stworzyć całe mnóstwo wariantów owocowych- w zależności od sezonu. U mnie padło na brzoskwinie, ale sprawdzą się również wiśnie, śliwki albo jagody.




Składniki:

220ml gęstego jogurtu śmietankowego
250ml oleju roślinnego
250g cukru
3 duże jajka
łyżka ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki sody
ok. 400g małych brzoskwiń
cukier puder do podania



Sposób przygotowania:

Brzoskwinie przecinamy na pół i pozbawiamy pestek (pozostawiamy owoce w skórkach). W robocie ucieramy jajka, cukier, jogurt, olej i ekstrakt. Następnie do masy dodajemy połączoną mąkę z sodą i ponownie ucieramy. Jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu, skórką do dołu układamy w równych odstępach połówki brzoskwiń. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180stopni przez około 45 minut- aż ciasto się zarumieni. Studzimy i posypujemy wierzch cukrem pudrem. Gotowe!


Smacznego
comercialTest

7 komentarzy:

  1. Ślicznie się prezentuje! Zapisuję przepis :)

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta właśnie uwielbiam. To wygląda pysznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wielkość blaszki, jaka ma być? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 34-20cm- na takiej piekłam. Ciasto ładnie wyrasta więc nawet jeśli będziesz mieć nieco większą to nadal będzie dobrze się prezentować:)

      Usuń
  4. pięknie się prezentuje, aż nabrałam apetytu

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm prezentuje sie wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)