menu

Morele w syropie z wanilią

Sezon na zamykanie smaków lata w słoiczki w pełni! Gdybym tylko miała spiżarnię chyba nie wychodziłabym z kuchni i radośnie przygotowywała kolejne wariacje, konfitur, mieszanek warzywnych i innych cudów. Niestety nie jestem szczęśliwą posiadaczką spiżarni więc muszę ograniczać zapasy. Ale na te morele znalazło się trochę miejsca:)


morele w syropie

Składniki:

1 kg dojrzałych, ale niezbyt miękkich moreli
400ml wody mineralnej
450g cukru
3-4 laski wanilii




Sposób przygotowania:

Morele przekrawamy na pół, pozbawiamy pestek i obieramy ze skórki- układamy ciasno w
słoiczkach. W rondelku mieszamy cukier i wodę i gotujemy mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści a całość zagotuje. W każdym słoiczku umieszczamy 1/2 albo całą laskę wanilii( w zależności od wielkości słoika). Zalewamy syropem cukrowym i zamykamy szczelnie. Odstawiamy słoiki dnem do góry do ostygnięcia. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. super, akurat moje morelowe drzewko obrodziło ;) mam pytanie, można dodać mniej cukru, np 300g bo moje morele są bardzo bardzooo słodkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można dać trochę mniej cukru. Zazdroszczę tego własnego drzewka:) Pozdrawiam

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)