menu

Tahini- pasta z sezamu

Tak jak masło orzechowe tak i tahini to rzecz banalna w wykonaniu. Właściwie jedyne czego potrzebujemy to wytrzymały blender i kilka chwil. A wykorzystać tahini można na wiele sposobów- klasycznie czyli jako składnik dań kuchni arabskiej ale też zupełnie inaczej np. przygotowując desery czy inne smakołyki.


tahini, tahina



Składniki( na nieduży słoiczek):


200g sezamu
olej roślinny( opcjonalnie)



Sposób przygotowania:

Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni- są gotowe gdy tylko lekko zmienią kolor na rumiany.
Trzeba uważać by ich nie przypalić bo będą niesmaczne i gorzkie. Najlepiej nie zostawiać ich na gorącej patelni tylko od razu przełożyć do kubka blendera. Miksujemy ziarna do momentu uzyskania jednolitej, płynnej i gładkiej pasty. Jeśli ziarna ciężko się miksuje można dodać odrobinę oleju. Tak przygotowaną pastę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)