menu

Pierogi ze szpinakiem i kaszą jaglaną

Pierogi mogłabym jeść pod każdą postacią i w ilościach hurtowych! Uwielbiam to, że pierogi dają tyle różnych możliwości: mogą być słodkie albo wytrawne, można je ugotować albo dodatkowo przesmażyć- zawsze smakują świetnie:) Tym razem farsz do moich pierogów oparty jest na szpinaku, który uwielbiam i kaszy jaglanej. Polane masłem i z odrobiną czarnego pieprzu smakują świetnie!


pierogi ze szpinakiem


Składniki:

ciasto:
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody
1/4 szklanki oleju roślinnego

farsz:
500g świeżego szpinaku
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka masła
2 ząbki czosnku 1 cebula
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Farsz: szpinak czyścimy, odcinamy łodygi i kroimy w nieduże kawałki. Na maśle szklimy posiekaną
cebulę i czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy kaszę- całość mieszamy i dusimy jeszcze przez kilka chwil. Farsz studzimy.
ciasto: wszystkie składniki wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite formujemy z niego kulę i zawijamy w folię spożywczą- odkładamy na około 20 minut. 
Z ciasta wałkujemy blat u grubości około 3 mm i wycinamy z niego koła. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę farszu, składamy i zlepiamy pierogi. Ulepione pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 2 minuty od wypłynięcia. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

3 komentarze:

  1. Też uwielbiam pierogi :) Fajny pomysł na farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe przepisy i genialne zdjęcia :) pierogi na liście "zrób to wkrótce", ale spróbuję z moją ulubioną kaszą jęczmienną :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)