menu

Jak zrobić domowe masło?

Zapewne choć raz zdarzyło się Wam zbyt długo ubijać śmietanę i niestety się zważyła. Jest jednak sposób by tej śmietany nie zmarnować- można zrobić sobie domowe masło:) Takie mega śmietankowe i pachnące śmietanką. Można też oczywiście zrobić celowo masło- zasady postępowania są takie same:)


domowe masło



Składniki (na małą osełkę masła):

250ml śmietanki minimum 30% zawartości tłuszczu ( najlepiej jeśli jest to śmietanka niepasteryzowana, ale z UHT też uda się zrobić masło)



Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietankę aż się rozwarstwi. Wtedy przekładamy ją do dużego słoika, zamykamy go i
potrząsamy bardzo energicznie przez kilka chwil. Gdy tłuszcz wyraźnie oddzieli się od płynu przekładamy na sitko, odcedzamy i formujemy. Masło przechowujemy w lodówce. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

  1. świetne, masła nie robiłam nigdy, pamiętam, że babcia robiłam masło jak byłam mała. Może czas spróbować samemu zrobić? zawartość masła w sprzedawanych kostkach jest czasami na prawdę znikoma:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto się skusić i spróbować:) To naprawdę chwila a smak takiego masła- bezcenny:)

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)