menu

Wiosenna pizza ze szparagami, camembertem i rzodkiewką

Wiosna! Wiosna! Czuć ją w powietrzu, widać wszędzie naokoło. A najbardziej lubię o tej porze roku pojawiające się każdego dnia nowe, świeże i sezonowe produkty:) Tą pizzą otwarty w moim domu został sezon (ach jaka szkoda, że taki krótki) na szparagi, które wprost uwielbiam:) Pizza była na cieniuteńkim, chrupiącym spodzie, pięknie wypieczona a na koniec dodałam jeszcze świeżą rzodkiewkę, która świetnie ją dopełniła. Jeśli tylko chcecie poczuć wiosnę to koniecznie wypróbujcie:)



pizza, przepis na pizzę



Składniki( na jedną wielką albo 2-3 mniejsze sztuki):

spód pizzy:
szklanka mąki pszennej typ 550 plus odrobina do podsypania
1/2 szklanki ciepłej wody
25g świeżych drożdży
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli morskiej
2 łyżki oliwy

wierzch:
kilka zielonych szparagów
100ml śmietanki 30%
100g sera camembert
łyżeczka soli morskiej do pomidorów
kilka rzodkiewek



Sposób przygotowania:

Spód: w wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier- odstawiamy na około 15 minut. Mąkę łączymy z
solą i oliwą, a następnie wyrabiamy na jednolitą masę z zaczynem drożdżowym. Gdy ciasto jest gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę i odstawiamy pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na około godzinę by wyrosło.
Szparagi myjemy i kroimy w cieniutkie paski( najlepiej przy pomocy obieraka do warzyw). Ser również kroimy w cienkie plastry. Śmietankę mieszamy z solą do pomidorów. Rzodkiewki kroimy na plastry.
Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego cienki placek z brzegiem, smarujemy śmietanką i układamy ser oraz szparagi. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220stopni. Po wyjęciu na pizzy układamy plastry rzodkiewki. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

7 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)