menu

Chrzan tarty

Najlepszy dodatek do białej kiełbasy? Bez wahania odpowiem: chrzan! A najlepszy jest taki przygotowany w domu, aromatyczny i bardzo pikantny ( wszelkie inne przy takim są totalnie lajtowe). Przygotowanie chrzanu w domu to totalny banał i zrobicie go z łatwością. Ważne by kupić świeży i jędrny korzeń- dzięki temu łatwo będzie się go tarło i będzie miał pożądany aromat.



chrzan tarty


Składniki:

250g korzeń chrzanu
łyżeczka drobnego cukru
łyżeczka soli morskiej
sok z 1 dużej cytryny
woda źródlana




Sposób przygotowania:

Chrzan obieramy cieniutko. Sok z cytryny mieszamy z solą i cukrem. Obrany korzeń chrzanu trzemy
na drobnych oczkach tarki. Utarty chrzan mieszamy z sokiem z cukrem i solą. W zależności od tego jak wilgotny ma być chrzan dodajemy wody by uzyskać pożądaną konsystencję- u mnie było to około 4 łyżek. Mieszamy ponownie dokładnie i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy do kilku dni w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)