menu

Babka pomarańczowa

Ta babka podbiła moje serce! Jest lekko wilgotna, delikatna i ma pomarańczowy aromat. A do tego piękny żółty kolor. Idealnie zgrywa się z gęstym białym lukrem, który uwielbiam! Jeśli lubicie pomarańcze koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo babka jest świetna! A najlepsze, że wymaga bardzo mało pracy, a efekt jest świetny:)



babka pomarańczowa



Składniki:

400g mąki pszennej
200g miękkiego masła
150g drobnego cukru
3 duże jajka
150ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
łyżeczka domowego cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia

lukier:
5 łyżek cukru pudru
łyżka ciepłej wody


Sposób przygotowania:

W robocie ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty, jednolity krem. Następnie
kolejno wbijamy jajka- robot wciąż miesza zawartość misy. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sok i skórkę pomarańczową. Całość przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy około godziny w 180stopniach. Ostudzoną babkę wyjmujemy z formy i lukrujemy( lukier- mieszamy cukier puder z wodą) i dekorujemy odrobiną otartej skórki z pomarańczy. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

  1. chyba skorzystam z tego przepisu - bo narobiłaś mi na nią ochoty :)

    pozdrawiam serdecznie
    Marcelka Fashion
    :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)