menu

Pełnoziarniste, ziołowe bułki do burgerów

Dobry burger ( niezależnie czy mięsny czy wege) powinien moim zdaniem być umieszczony w doskonałej bułce. Chyba nie ma nic gorszego niż mega soczysty kawałek mięsa w słabej bule. Gdy robię burgery w domu przygotowuję również domowe bułki. Czasami pada na jasne, bardziej puszyste a czasami na takie pełnoziarniste, bardziej wyraziste cuda. Bułki są godne dobrego burgera- zarówno smakowo jak i wizualnie:)

bułki do burgerów, bułki pełnoziarniste



Składniki( na 4 spore bułki):

szklanka ciepłej wody
2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
50g drożdży
łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli prowansalskiej
łyżka oliwy peperoncino
1 żółtko
mak




Sposób przygotowania:

W misce rozprowadzamy drożdże z cukrem i łyżką mąki w wodzie- odstawiamy pod przypryciem w
ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie do zaczynu dodajemy mąką, sól i oliwę- mieszamy ciasto łyżką, a gdy się połączy zaczynamy wyrabianie ręczne, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto jest jednolite, gładkie i elastyczne formujemy z niego kulę i odkładamy w misce pod przykryciem( najlepiej bawełnianą ściereczką) na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie ponownie, lekko je zagniatamy i odkładamy na kolejne 15 minut. Następnie ciasto dzielimy na 4 równe porcje i lekko zagniatając formujemy dość płaskie, okrągłe bułki. Bułki odstawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut, smarujemy wierzch roztrzepanym żółtkiem, posypujemy makiem i pieczemy około 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200stopni. Bułki studzimy na kratce. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

4 komentarze:

  1. Piękne!
    Tak jest - dobry burger to dobra bułka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, chciałabym zrobić podwójną porcję, ale wydaje mi się, że w takim przypadku 100 g. drożdży to strasznie dużo. Jakie będą w takim razie proporcje do podwójnej porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda- wystarczy taka ilość drożdży jak w połowie porcji.

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)