menu

Pikantna zupa-krem z pieczonych buraków z chilli

Myślę, że ta rozgrzewająca zupa to idealne danie w chłodne dni. A już na pewno przypadnie do gustu wielbicielom połączenia smaków słodkiego( tu od pieczonych buraków) i ostrego (płatki chilli). Według mnie taka zupa może też stać się alternatywą dla klasycznego barszczu wigilijnego u kogoś kto lubi niekonwencjonalne rozwiązania i wariacje na temat klasycznych dań. A wy co myślicie? Podalibyście taką zupę czy może wolicie klasyczne receptury?:)








Składniki:

400g pieczonych buraków
2 marchewki
por (jasna część)
2 korzenie pietruszki
ząbek czosnku
2 liście laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki płatków chilli
sól morska
gęsty jogurt naturalny do podania



Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią posiekany por i posiekany ząbek czosnku oraz
obrane marchewki i korzenie pietruszki pokrojone w mniejsze części. Po chwili  zawartość garnka zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy przez około godzinę aż wywar nabierze intensywności a część wody odparuje. Z wywaru wyciągamy pietruszkę oraz liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Dodajemy do garnka obrane ze skórki i pokrojone w mniejsze części buraki oraz płatki chili ( troszkę zostawiamy do posypania porcji) i sól do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 3 minuty, a następnie zawartość garnka blendujemy na jednolity krem. Przed podaniem porcję dekorujemy jogurtem naturalnym i płatkami chilli. Gotowe!



Smacznego:)



comercialTest

2 komentarze:

  1. wowo ! super propozycja :) i kolorek ;) zapraszam do teczy smaków :) kolor czerwony czeka http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja. Nigdy nie jadłam takiego kremu, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)