menu

Sos karmelowy z wanilią

Co tu dużo mówić- taki karmelowy sos i to z wanilią w dodatku jest doskonały do wszystkiego:) Naleśniki, gofry, owoce, bita śmietana czy sernik- to nie może się nie udać! Choć dla mnie może być tylko on i łyżeczka i też będzie doskonale:) A przygotowanie takiego sosu to kilka chwil, które naprawdę warto poświęcić:)



sos karmelowy,




Składniki:

100g cukru
miąższ z 1 laski wanilii
150ml śmietanki 18%
5 łyżek wody




Sposób przygotowania:

W rondelku wmieszczamy cukier i wodę i rozpuszczamy na wolnym ogniu poruszając garnkiem od
czasu do czasu. Gdy karmel nabierze złocistej barwy dodajemy wanilię oraz podgrzaną do około 50 stopni śmietankę i mieszamy by karmel rozpuścił się w śmietance i powstała jednolita masa. Powstały w ten sposób sos redukujemy na wolnym ogniu do momentu az uzyskamy poządaną konsystencję. Sos można przechowywać kilka dni w zamkniętym naczyniu w lodówce. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

9 komentarzy:

  1. Nie wiedziałam że to takie łatwe! Zawsze kupuje masy karmelowe do ciast, ale od dziś będę robic sama. Pierwszy test już dziś wieczorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Julia czy nie mylisz z kajmakiem? bo do ciast to raczej kajmak, bo ten sos ma raczej rzadszą konsystencję.

      Usuń
  2. Mmm, pychota... Dla mnie dwie łyżeczki takiego cuda prosto ze słoiczka, i już nic więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie, zjadłabym go łyżeczkami:)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)