menu

Domowy budyń czekoladowy

Taki domowy budyń to doskonały deser! Ja najbardziej lubię budyń na ciepło, od razu po ugotowaniu, ale i zimnym nie pogardzę:) Deser idealny na jesienne chłody i wszechobecną szarość. A przy okazji obalam mit, że domowy budyń so dużo pracy- nic bardziej mylnego- jego przygotowanie zajmuje praktycznie tyle czasu co budyniu z paczki. Do dzieła zatem!:)






Składniki( na 2 spore porcje):

450ml mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
2 łyżki cukru




Sposób przygotowania:

W rondelku mieszamy cukier, cukier waniliowy i około 400ml mleka. W oddzielnym naczyniu( np.
kubku) mieszamy pozostałe mleko, żółtka, mąkę i kakao aż uzyskamy jednolitą, pozbawioną grudek masę. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć zmniejszamy ogień na minimalny i dodajemy zawartość kubka ciągle mieszając zawartość rondelka. Gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń można zjeść od razu albo po ostudzeniu. Gotowe!


Smacznego:)


comercialTest

3 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)