menu

Sałatka z brukselki z serem blue

Brukselka i szpinak to ponoć dwie największe zmory z czasów szkolnej stołówki. Ponoć, bo w mojej pamięci szpinak( który uwielbiam) w szkolnym menu jakoś się nie zapisał, a brukselkę pamiętam z zupy jarzynowej. A dzisiaj wariacja na temat brukselkowych listków, bo kto powiedział, że brukselka tylko w całości:) Taka sałatka to doskonały pomysł na przekąskę.


sałatka z brukselki, sałatka z liści brukselki





Składniki(na 1 porcję):

100g brukselki
1/2 czerwonej cebuli
50g sera blue
sól morska (najlepiej w młynku)
pieprz czarny
oliwa z oliwek rozmarynowa
ocet balsamiczny


Sposób przygotowania:

Brukselkę rozdzielamy na listki. W garnku zagotowujemy wodę, solimy ją( jak np. na makaron) i
obgotowujemy w niej listki brukselki przez około 3-4 minuty. Obgotowaną brukselkę natychmiast przelewamy na sicie lodowatą wodą i odcedzamy. Umieszczamy listki w miseczce, dodajemy pokrojoną w półplasterki cebulę oraz rozkruszony ser. Następnie sałatkę skrapiamy oliwą, octem balsamicznym oraz oprószamy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Gotowe!


Smacznego:)

comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)