menu

Tartaletki z karmelizowanym kumkwatem i kremem marshmallow

Pyszne te tartaletki nie da się ukryć:) Myślę, że jeszcze nie raz pojawią się na moim stole. Kruche, kremowe, cytrusowe niebo po prostu! Wydawać by się mogło, ze są bardzo pracochłonne, ale tak nie jest, więc tym bardziej warto się na nie skusić:) Kumkwat świetnie swą kwaskowością przełamuje się ze słodyczą marshmallow.



tartaletki z kumkwatem, co zrobić z kumkwatu




Składniki(na 8-9 tartaletek o średnicy 5cm):

kruche ciasto:
1/2 szklanki mąki
50g masła
1 żółtko
łyżeczka cukru z wanilią (domowy cukier z wanilią)

krem marshmallow:
70ml mleka
120g pianek marshmallow

karmelizowany kumkwat:
150g kumkwatów
łyżka masła
100ml marsali




Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy szybko w jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię sopżywczą
i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Schłodzonym ciastem wyklejamy foremki, przy pomocy widelca nakłuwamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20-25 minut- aż się zarumienią. Po upieczeniu tartaletki studzimy w foremkach i dopiero wtedy wyciągamy (dzięki temu nie pokruszą się tak łatwo).
Krem marshmallow: w rondelku rozpuszczamy w mleku pianki dokładnie mieszając całość- odkładamy by masa lekko przestygła i nie była gorąca.
Kumkwaty: na patelni roztapiamy masło i przesmażamy na nim pokrojone w plasterki i pozbawione pestek kumkwaty. Gdy owoce staną się szkliste dodajemy marsalę i redukujemy ją do zagęszczenia.
Na tartaletki nakładamy półpłynny krem marshmallow, a na krem kumkwaty. Gotowe!



Smacznego:)


comercialTest

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy ten krem :) I dodatek kumkwatu :) Oryginalne, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. krem bardzo prosty ale ma fajną, lekka strukturę, a kumkwat łagodzi jego słodycz. Cieszę się, że przypadły Ci do gustu:)

      Usuń
  2. Jeszcze nie jadłam kumkwatu nigdy, chętnie bym spróbowała. A tartaletki śliczne :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)