menu

Jesienna zupa warzywna z dynią i imbirem

Dynia, dynia znowu dynia! Tym razem w pysznej, rozgrzewającej i pełnej słońca zupie. Zwykle dynię przygotowuję w formie kremu. Tym razem jest to jednak wersja z warzywami w kawałkach. Specjalnie padło na neutralne, lekko słodkawe warzywa by jeszcze intensywniej czuć było imbir, który doskonale rozgrzewa!
A jeśli macie ochotę na krem z dyni to zapraszam po przepis do wpisu: krem z dyni :)



zupa z dyni, zupa z dynią, zupa dyniowa





Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
500g dyni
2-3 ziemniaki
kolba kukurydzy
1 spora czerwona cebula
kawałek imbiru ok. 3-4 cm
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz




Sposób przygotowania:

W garnku na oliwie przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę, rozgnieciony ząbek czosnku oraz
posiekany imbir. Gdy zawartość garnka się zeszkli zalewamy ją ciepłym bulionem i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz dynię- gotujemy okolo 10 minut. Następnie dodajemy ziarno kukurydzy( odcinamy je nożem z kolby). Gotujemy całość na średnim ogniu do miękkości warzyw. Na koniec, jesli to konieczne doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!


Smacznego:)




comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)