menu

Domowe chipsy z dyni

Dyniowe szaleństwo trwa! Tym razem padło na dyniowe chipsy. Przyznaję się bez bicia, że kiedyś bardzo chipsy lubiłam. Jednak od czasu gdy zaszłam w ciażę sam ich zapach odrzucał mnie na odległość kilometra! Mimo, że o ciąży już dawno zapomniałam wstręt do chipsów( a raczej zdaje się do cudów w ich składzie) pozostał. Chipsy lubię za dwie kwestie- po pierwsze są doskonałą przekąską, a po drugie uwielbiam ich chrupkość! Co więc mogłam zrobić innego niż zrobić swoje własne, pyszne, chrupiące i zdrowe chipsy:) Polecam je gorąco, a może raczej chrupiąco;)


domowe chipsy, chipsy z dyni, chipsy dyniowe




Składniki(na porcję):

około 150g dyni bez skórki
zioła prowansalskie
sól morska
oliwa z oliwek




Sposób przygotowania:

Przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy dynię na plasterki. Wykładamy ciasno dyniowe chipsy na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Następnie posypujemy ziołami i solą. Chipsy wypiekamy w piekarniku rozgrzanym do 130stopni z opcją termoobiegu przez około godzinę- aż chipsy się zarumienią i staną chrupiące:) Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. super! muszę zrobić i takie dietetyczne! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. mój mąż też tak stwierdził:) plus jest taki, że chrupią jak liście;)

      Usuń
  3. Wyglądają wspaniale! Super pomysł, muszę wypróbować:) Zapraszam na mój sezamowo - gruszkowy wypiek: http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, chyba też zrobię takie chipsy!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety, wyszły mi węgielki...

    OdpowiedzUsuń
  6. Niższa temperatura i grubsze plasterki, na pewno chipsy się nie spalą.

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)