menu

Ciasto ucierane z dynią i cynamonem

Dynia jest taka uniwersalna! Doskonała do dań wytrawnych, przekąsek i do deserów. Tym razem padło na ciasto ucierane z dynią. A jeśli dynia w cieście to musi towarzyszyć jej cynamon i nuta kardamonu. Pyszne jest- mówię Wam:) Doskonałe by umilać jesienne popołudnia wraz z książką i kubkiem herbaty.



ciasto ucierane z dynią, ciasto z dynią



Składniki(na tortownicę 24cm średnicy):

szklanka utartej na grubych oczkach dyni
2 szklanki mąki
szklanka cukru
4 jajka
200g miękkiego masła
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego



Sposób przygotowania:

W robocie kuchennym ucieramy masło z cukrem na puszystą masę- powinna być jasna i lekka.
Następnie dodajemy jajka i ponownie ucieramy masę.  W międzyczasie dynię mieszamy z cynamonem, cukrem waniliowym i kardamonem- tak by przyprawy dokładnie oblepiły cząstki dyni. Do utartej podstawy ciasta dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- ciągle mieszając masę. Gdy będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy przy pomocy robota. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Gotowe!



Smacznego:)

comercialTest

6 komentarzy:

  1. Daję głowę, że jest cudowne w smaku. :) Wygląda na delikatne i maślane, nieco kremowe - czyli dla mnie ideał!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam i.... wyszło ciasto 3-warstwowe: ciasto-zakalec-ciasto. Co poszlo nie tak? Niestety nie wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że to mogła być kwestia dyni- jeśli była bardzo wilgotna to mogło być powodem zakalca.

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)