menu

Tort bardzo czekoladowy

Od jakiegoś czasu chodził za mną taki torcik- mega czekoladowy, mega słodki i bardzo pyszny. Jkoś jednak się nie mogłam zebrać i go przygotować- za kazdym razem coś stawało mi na drodze- a to było za gorąco na tort z kremem, a to zapomniałam kupić mascarpone. W ońcu jednak siły zebrane, pełna mobilizacja i poniżej możecie podziwiać moje czekoladowe dzieło!






Składniki (na tortownicę 19cm średnicy):

 biszkopt:
1/3 szklanki mąki tortowej
2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej
2 spore jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki wody mineralnej
2 łyżki kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

krem:
250g masccarpone
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady( min. 70% cacao)
łyżka masła

kilka łyżek czeko-śliwki do przełożenia( mogą być też zwykłe powidła śliwkowe)
 2-3 łyżki amaretto do ponczowania biszkoptu




Sposób przygotowania:

biszkopt: oddzielamy białka od żółtek- białka wkładamy do miseczki a żółtka do misy robota. Do
żółtek dodajemy wodę i cukier i ucieramy w robocie na gładki kogel mogel. Następnie do masy dodajemy olej i ponownie miksujemy. W międzyczasie mieszamy suche składniki:mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. teraz łączymy składniki: przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy masę z żółtek z białkiem( dodajemy pianę do masy ), a na koniec przesiewamy do mokrych składników suche i delikatnie łączymw w jednolitą masę. Ciasto biszkoptowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 180stopni  piekarniku przez 25 minut. Biszkopt wyciągamy i studzimy w formie.
masa: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Odstawiamy na chwile by nieco przestygła i delikatnie dodajemy porcjami mascarpone- mieszamy aż powstanie krem.
Ostudzony biszkopt przekrawamy mniej więcej w połowie. Amaretto mieszamy  w proporcji 1:1 z ciepłą wodą i nasączamy biszkopt. Następnie na pierszy blat nakładamy warstwę czeko-śliwki, warstwę kremu( ok. 1/3) i kolejny blat. Na wierzchu i po bokach smarujemy pozostałym kremem. Odstawiamy do lodówki by ciasto się schłodziło. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

9 komentarzy:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)