menu

Szarlotka z gruszek z anyżową nutą

Właściwie nie wiem czy szarlotka to dobre słowo:) Szarlotka kojarzy się z jabłkami, a w tym pysznym ciachu ani jednego jabłuszka:) Nie mniej jednak pyszne jest szalenie, a do tego przygotowuje się błyskawicznie. Myślę, że każdy kto lubi gruszki zakocha się w tej kombinacji podobnie jak ja:) A do tego nuta anyżu- świetnie pasuje z gruszką- jeśli nie znacie tego połączenia koniecznie wypróbujcie:)




szarlotka, szarlotka z gruszkami, szarlotka na kruchym spodzie




Składniki( na formę o średnicy 20cm):

5 średnio dojrzałych gruszek
szklanka mąki
120g masła
2 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka ziaren anyżu




Sposób przygotowania:

Gruszki myjemy i zcieramy na grubych oczkach tarki. Ziarna anyżu ucieramy w moździerzu. Gruszki
odsączamy z nadmiaru soku na sitku i odsączone mieszamy z anyżem. Z mąki, masła i cukru pudru wyrabiamy ciasto o konsystencji kruszonki. 2/3 ciasta wysypujemy na dno formy, wykładamy warstwę gruszek i pozostałą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopnipiekarniku przez około 50 minut. Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem. Gotowe!



Smacznego:)

 


comercialTest

1 komentarz:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)