menu

Ravioli z pieczona dynią, kumpiakiem i grana padano

Doskonałe, słoneczne ravioli- idealne na jesień! Dynia pieczona z ziołami i oliwą jest świetną bazą farszu zarówno do ravioli ak i innych pierogów- ważne tylko by wybrać taką, która po upieczeniu będzie miękka ale i zwarta, nie wodnista. Charakteru farszowi dodaje kumpiak, a wszystko razem zcala grana padano. Muszę też Wam powiedzieć, że taki farsz ma świetna konsystencję do ravioli- bez problemu można formować z niego zgrabne porcyjki do faszerowania:) Nie ma na co czekać- do dzieła!



ravioli, pieczona dynia, kumpiak, domowe ravioli




Składniki( na 2 solidne porcje):

ciasto:
szklanka mąki pszennej
2 żółtka
1 cała jajko


farsz:
300g dyni
50g kumpiaku
4 łyżki startego grana padano
oliwa
sól morska
suszony tymianek
kilka gałązek świeżego tymianku

do podania:
70g masła
2 szalotki
1 ząbek czosnku




Sposób przygotowania:

Dynię kroimy na nieduże kawałki, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
posypujemy solą morską oraz suszonym tymiankiem i polewamy oliwą- pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczoną dynię studzimy. Mąkę, żółtka oraz całe jajko łączymy w misce. Zagniatamy składniki na jednolite ciasto- jeśli ciasto jest za suche, a składniki nie chcą się połączyć podlewamy nieco wody. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odkładamy by odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy farsz: w misce rozgniatamy dynię, dodajemy świeży tymianek, grana padano oraz pokrojony dość drobno kumpiak i całość dokładnie mieszamy. Zabieramy się za przygotowanie ravioli: ciasto dzielimy na dwie porcje- jedną zawijamy w folię, a drugą cieniutko rozwałkowujemy. Przy pomocy radełka (albo noża) tniemy płat ciasta na pasy o szerokości około 3 cm. Na co drugim układamy w odstępach kilkucentymetrowych porcję farszu. Płat ciasta z farszem przykrywamy płatem bez farszu i zagniatamy dookoła tak, by dokładnie ciasto do siebie przyległo a w farszu nie zostało powietrze. Wycinamy pojedyncze ravioli. Czynność powtarzamy do wykorzystania ciasta i farszu. Gotowe ravioli gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Podajemy z posiekanym czosnkiem i szalotką zezłoconą na maśle( polewamy ravioli masłem i cebulką). Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

2 komentarze:

Zaszalej! Zostaw komentarz:)