menu

Roladki drobiowe z pietruszkowo- pomidorowym pesto, warzywnym tagliatelle i ziołową polentą





Pysznie, kolorowo i smakowicie- idealny obiad! Danie jest sycące dzięki polencie, ale jednocześnie bardzo lekkie i pełne aromatycznych elementów. Do warzywnego tagliatelle przygotowałam lekki cytrynowo- miodowy winegret, który świetnie połączył wszystkie elementy dania. Idealne na letni obiad w ciepły dzień.



polenta, roladki z kurczaka z pesto pietruszkowym



Składniki( na 2 porcje):

2 filety z piersi kurczaka
8 łyżek polenty
1 nieduża cukinia
1 spora marchewka

masło
sól
suszone zioła włoskie

oliwa

pesto:
2 pomidory z zalewy
1/2 pęczka natki pietruszki
2 łyżki łuskanego słonecznika
1 ząbek czosnku
sól gruboziarnista-kilka kryształków
oliwa od pomidorów- 3 łyżki
pieprz

winegret:
sok z 1/2 cytryny
łyżka miodu
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy aromatyzowanej chilli
łyżeczka musztardy dijon
sól, pieprz





Sposób przygotowania:

Oczyszczamy, myjemy i osuszamy filety. Każdy rozkrawamy wzdłuż, ale nie docinamy do końca-
powstanie płat mięsa. W moździerzu ucieramy pesto- nie musi być idealnie gładkie, mogą być widoczne kawałki pomidora czy pietruszki. Każdy kawałek mięsa solimy i pieprzymy. Wykładamy pesto i zwijamy w rulonik- zawijamy w folie aluminiową tworząc coś na kształt cukierka- odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy polentę: jeśli przepis na opakowaniu nie mówi inaczej to na 250ml dajemy 4 łyżki polenty. Wodę zagotowujemy z odrobiną soli. Do wrzątku dajemy polentę i energicznie mieszając gotujemy na małym ogniu przez około 5-7 minut. Masę wykładamy na talerz polany warstwą oliwy. Polentę posypujemy z wierzchu ziołami, odstawiamy do ostudzenia.
Marchewkę i cukinię dokładnie myjemy i przy pomocy obieraczki do warzyw tniemy w cieniutkie paseczki- tagliatelle.
Po około godzinie do nagrzanego do 200stopni piekarnika wkładamy ruloniki z kurczaka. Pieczemy około 30minut- w zależności od grubości- wielkości mięsa. Pod koniec pieczenia rozcinamy folię i podpiekamy mięso odkryte.
W międzyczasie na maśle podsmażamy tagliatelle z warzyw. Przygotowujemy tez winegret: wszystkie składniki łączymy ze sobą- najlepiej przy pomocy zakręcanego słoiczka. Przed podaniem polentę kroimy na kawałki(trójkątne- jak torcik) i przesmażamy na grillowej patelni. Gdy mięso jest upieczone roladki kroimy na plastry. Układamy danie na talerzu: polenta, warzywa, winegret i roladki. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)