menu

Konfitura czereśniowa z kardamonem

Pogoda nie zachwyca i to jest fakt! Tym bardziej mam ochotę na kubek herbaty z dobrą konfiturą, która rozgrzeje po przymusowym spacerze do sklepu. Dlatego akcja zimowe zapasy nie ustaje:) Tak spodobała mi się korzenna wersja konfitury truskawkowo-rabarbarowej, że postanowiłam dalej eksperymentować z owocowo- przyprawowymi miksami:). Tym razem padło na czereśnie i kardamon-pyszności:)



konfitura z czereśni, konfitura czereśniowa z kardamonem



Składniki( na 2 słoiczki):

500g wydrylowanych czereśni
1/2 szklanki drobnego cukru
łyżeczka mielonego kardamonu




Sposób przygotowania:

Wypestkowane czereśnie zasypujemy cukrem wymieszanym z kardamonem i mieszamy delikatnie
drewnianą łyżką. Całość odstawiamy na około godzinę by owoce puściły sok. Po upływie tego czasu doprowadzamy do wrzenia konfiturę, a następnie zmniejszamy ogień na mały i gotujemy aż płyn/sok nie zredukuje nam się o około połowę. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków i odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Gotowe!




Smacznego:)
comercialTest

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zaszalej! Zostaw komentarz:)