menu

Gołąbki z młodej kapusty z sosem pomidorowym

Istnieją różne rodzaje gołąbków. W różnych kombinacjach kapusty czy liści  zawinięte różne typy farszu. Takie w liściach młodej kapusty, z farszem z mielonej wieprzowiny i polane sosem pomidorowym to jednak dla mnie numer jeden! Jadamy je różnie: z ziemniakami chlebem czy po prostu- solo:) Zawsze są świetne:)



gołąbki z wieprzowiną w sosie pomidorowym



Składniki( na7-8 sztuk):

7-8 średniej wielkości liści z młodej kapusty
400g mielonego mięsa wieprzowego( u mnie łopatka)
1 kajzerka
1/2 szklanki mleka
1 jajko
sól
pieprz
mielony jałowiec
puszka pomidorów
1 cebula
oliwa




Sposób przygotowania:

W dużym garnku zalewamy liście kapusty wodą, doprowadzamy do wrzenia i obgotowujemy około 2
minut. Po tym czasie wyjmujemy kapustę i rozkładamy liście na talerzu do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy farsz: mięso, namoczona w mleku i odsączoną bułkę, zeszkloną cebulę, jajko, sól, pieprz i łyżeczkę jałowca wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Zabieramy się za konstruowanie gołąbków. Na początku każdego liścia( od strony łykowatej części) kładziemy porcję farszu i składając boki do środka zwijamy. Gotowe gołąbki układamy na patelni z rozgrzaną oliwą zawiniętą częścią do dołu i obsmażamy z każdej strony. Gołąbki zalewamy pomidorami odrobiną wody, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 45 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

4 komentarze:

  1. Przepis suuper :) naprawdę gołąbki wychodzą rewelacyjne !! Pychaaaaaa

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis którego szukałem. Gołąbki to chyba moje ulubione danie, szczególnie sos, który przyrządzam z przecierem Pomidori, oraz dodaję słodką śmietanę 30%. Ogólnie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis się podoba:) Pozdrawiam

      Usuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)