menu

Sałatka z pieczonego buraka z serem roquefort i sosem balsamicznym

To mój mistrz wśród sałatek ostatnio! Boskie połączenie smaków, piękny wygląd, pełno aromatów- czego chcieć więcej:) Delikatny pieczony burak ze swą słodkością plus intensywność sera roguefort, a to wszystko połączone świeżym oregano i sosem balsamicznym- pycha! Jak dla mnie to idealny pomysł na zaostrzającą apetyt przystawkę!


sałatka z pieczonego buraka



Składniki( na 1 porcję):

2 średniej wielkości buraki
25g sera roquefort
1/2 czerwonej cebuli
kilka gałązek świeżego oregano
sos balsamiczny
świeżo mielony czarny pieprz




Sposób przygotowania:

Buraki zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Gdy buraki są
gotowe odstawiamy je do przestudzenia. Buraki po ostudzeniu obieramy ze skórki i kroimy na połówki, a połówki na półplasterki- umieszczamy w miseczce. Cebulę kroimy w pióra- posypujemy nią buraki. Na wierzch rozkruszamy ser i całość posypujemy listkami oregano. Sałatkę dość obficie polewamy sosem balsamicznym i świeżym pieprzem. Gotowe!



Smacznego:)
comercialTest

6 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja :)
    Uwielbiam buraki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, zdrowe i bardzo smaczne! Super pomysł... i mam buraczki w lodówce :D

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)