menu

Lekka sałatka z tuńczyka na rukoli z winegretem truflowo- cytrusowym

Dla mnie wiosna w pełni! Choć może jeszcze brakuje tego i owego w warzywniaku to jestem bardzo na tak jeśli chodzi o wszelkiej maści sałatki, sałaty i inne lekkie dania. Taka sałatka to idealny lekki lunch albo wieczorna przekąska.  Jest smacznie, kolorowo i bardzo wiosennie:) Do przegryzania sałatki wybrałam drożdżowe paluchy z makiem, które kiedyś pokazywałam na blogu, ale może tez być jakiś inny wariant pieczywa.



sałatka z tuńczyka, lekka sałatka z tuńczyka, przepis na dietetyczną sałatkę



Składniki( na jedną porcję):

garść rukoli
1 jajko
1 spory pomidor
1/2 puszki tuńczyka w sosie własnym

winegret:
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 pomarańczy
2 łyżki oliwy z oliwek z truflami
łyżeczka musztardy miodowej
sól różowa himalajska
czarny pieprz





Sposób przygotowania:

Jajko gotujemy na twardo. Rukolę układamy na spodzie talerza. Następnie dodajemy pokrojonego na
ósemki pomidora oraz jajko. Na samym końcu rozkładamy na wierzchu kawałki odsączonego tuńczyka. Wszystkie składniki winegretu łączymy dokładnie ze sobą( jeśli nie mamy shakera do sosów możemy użyć zwykłego słoiczka z nakrętką- składniki umieszczamy w słoiku, zakręcamy i potrząsamy słoikiem aż powstanie jednolity sos). Sałatkę przed podaniem obficie polewamy winegretem. Gotowe!


Smacznego:)
comercialTest

8 komentarzy:

  1. Lubię takie proste do wykonania przekąski ;)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe i oryginalne danie. Trzeba będzie wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak smakowała:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Prosta sałatka, a jaka efektowna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co z tuńczykiem, zawsze smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń

Zaszalej! Zostaw komentarz:)